2022-04-01 09:01:37• hírek • Bede Emőke

Építkezéseket bírságolt a környezetvédelmi őrség

Fotók: Országos Környezetvédelmi Őrség Facebook-oldala
Fotók: Országos Környezetvédelmi Őrség Facebook-oldala

Az Országos Környezetvédelmi Őrség munkatársai egyetlen hét alatt 132 építkezést ellenőriztek, a tapasztalt rendellenességek nyomán kiszabott bírságok értéke pedig meghaladta a 1,5 millió lejt – tájékoztat a hatóság.

Mint arra közleményükben felhívják a figyelmet, az építkezéseknek igencsak nagy szerepe van a légszennyezésben, a legtöbb problémát pedig a hulladékkezelésre vonatkozó jogszabályok be nem tartása, illetve a munkálatok során felszabaduló szálló por okozzák.


Az akció első, március 21. és 30. között tartó szakaszában a környezetvédelmi őrség munkatársai 132 építkezésnél tartottak ellenőrzést. A górcső alá vont munkaterületek Bukarestben, illetve 10 olyan megyében találhatóak, ahol az utóbbi időben mérhetően romlott a levegő minősége. Az akció nem maradt eredménytelen, hiszen az ellenőrök számos szabálytalanságra bukkantak, az ezek alapján kiszabott bírságok összértéke pedig meghaladta a 1,5 millió lejt.


A 132 építkezési munkaterületből 48 a fővárosban található, és a környezetvédelmi őrség ellenőrei sajnos minden helyszínen találtak olyan hibákat, melyek bírságért kiáltottak. A bukaresti építkezésekre kiszabott pénzbírságok összértéke elérte a 935.000 lejt. A Bukarestet körülölelő Ilfov megyében 49 munkaterületen tartottak vizsgálatot, az ezek esetében kiszabott bírságok együttesen 230.000 lejre rúgnak.


A főváros és Ilfov megye mellett a környezetvédelmi őrség munkatársai az alábbi megyékben vonultak még ki az épp zajló építkezésekhez: Arges (összesen 55.000 lejnyi bírság), Calarasi (15.000 lej), Konstanca (137.500 lej), Maros (7.500 lej), Szatmár (7.500 lej), Szeben (30.000 lej), Suceava (54.750 lej), és Vaslui (30.000 lej).


A tájékoztatás szerint az ellenőrzött építkezésekre kiszabott pénzbírságok túlnyomó többségét azért rótták ki, mert a munkaterületeken nem tartották be a hulladékkezelésre vonatkozó jogszabályokat, és a korábbi ellenőrzések során felfedett hiányosságokat sem orvosolták. Több építkezés nem is kötött hulladékelszállítási szerződést, így nem meglepő, hogy az ellenőrök nem megfelelő helyen tárolt hulladékra is bukkantak a helyszíneken.


További hiányosságok, melyeket a környezetvédelmi őrség ellenőrei észleltek: az építkezések kijáratánál nem alakítottak ki járműlemosó pontokat, a munkafolyamatok során keletkezett hulladék számára nem hoztak létre ideiglenes tárolókat, illetve arra is volt példa, hogy a szeméttől égetés révén szabadultak meg.


A környezetvédelmi őrség tájékoztatása szerint az ellenőrző akciók a továbbiakban is folytatódnak, elsősorban azokon a településeken, ahol a légszennyezéssel kapcsolatos értékek emelkedését észlelték.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: